Enter your zip code here

Ako si predĺžiť H1B vízum po 3 rokoch?

Business People In Meeting

Ako si predĺžiť H1B vízum po 3 rokoch?

H1B vízum je neprisťahovaleckým typom víz, ktoré umožňuje profesionálom pracovať v USA. Toto vízum môže byť udelené na základe pracovného vzťahu pre špeciálne povolania a počet víz je limitovaný, s celkom dostupných 85.000 víz ročne. Spočiatku H1B vízum možno udeliť po dobu troch rokov. Čas plynie rýchlo, takže ak ste držiteľom H1B víza a chcete aj naďalej pracovať a žiť v USA, nezabudnite si predĺžiť vízum po dobu ďalších troch rokov. V nasledujúcom texte sa dočítate ako si môžete svoje H1B vízum predĺžiť.

Keď vstúpite do USA, úrad USCIS vám vydá do pasu formulár I-94. Ak sa pozorne pozriete do tohto formulára, nájdete tam dĺžku vášho platného statusu v USA. To je doba, počas ktorej môžete zostať v USA za predpokladu, že stále pracujete v rovnakom zamestnaní alebo v obdobnej kategórií.  Váš zamestnávateľ môže podať návrh na

obnovenie statusu šesť mesiacov pred uplynutím jej platnosti a vízum môže byť predĺžené, ak jeho zostávajúca platnosť je maximálne 60 dní alebo ak jeho platnosť vypršala pred viac ako rokom. Lepšie je podať žiadosť o predĺženie víza čo najskôr.

Potrebná dokumentácia pre predĺženie H1B víz:

  1. Cestovný pas – musí byť platný aspoň šesť mesiacov a musí obsahovať existujúce vízum
  2. Formulár I-94 – ako sme už uviedli, musí byť uvedený vo vašom pase a taktiež musí byť z neho zréjmy dátum, kedy ste boli prijatý do USA.
  3. Formulár I-797 – žiadosť o zamestnanie, ktoré bolo vydané USCIS a z ktorého vyplýva, kto je vašim súčasným zamestnávateľom a schválenie predĺženia pobytu v USA
  4. Komplexný list od vášho zamestnávateľa – mal by detailne popisovať vašu pracovnú pozíciu, spoločnosť pre ktorú pracujete a jej predmet činnosti. List by mal byť predložený na hlavičkovom papieri zamestnávateľa a mal by byť podpísaný zástupcom spoločnosti.
  5. Žiadosť o neprisťahovalecké vízum – formulár OF-156 s jednou fotografiou pasového formátu
  6. Potvrdenie o zaplatení poplatku

Po dobu, počas ktorej váš zamestnávateľ podá žiadosť o predĺženie víz, môžete zostať v USA, nakoľko musíte čakať na schválenie predĺženia vašich víz. Je dobré vedieť, že vaša pracovné povolenie je aj naďalej platné po dobu až 240 dní, alebo kým USCIS schválí alebo zamietne predĺženie.

Nezabudnite, že ak cestujete mimo územia USA, musíte byť opatrní, aj keď vaše vízum bolo predĺžené. Ak chcete znova vstúpiť do USA budete potrebovať pečiatku v pase, ktorý vás oprávňuje vrátiť sa späť. Treba však poznamenať, že nie je možné získať vízovú pečiatku v USA. Túto tématiku budeme rozoberať v budúcom článku, takže nás sledujte!

Navštív nás na ImmigrationBiz.sk a naučíš sa ako úspešne získať E2 Investorské víza, alebo H1B pracovné víza do USA.

Páčil sa vám tento príspevok?

Vaše,

 

 

Zanechat komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>