Enter your zip code here

Aký je rozdiel medzi platnosťou víz a povolenou dĺžkou pobytu?

34332380-socha_slobody_v

Aký je rozdiel medzi platnosťou víz a povolenou dĺžkou pobytu?

V našom poslednom článku sme sa zaoberali rozdielom medzi vízovou pečiatkou a vízovým statusom. Ďalšími súvisiacimi pojmami sú platnosť víz a povolená dĺžka pobytu v USA. V niektorých prípadoch zamienanie a nerozlišovanie týchto dvoch pojmov môže mať negatívny dopad, takže poďme sa bližšie pozrieť na ich význam.

Ak máte vízovú pečiatku tak dátum vypršania spolu s dátumom udelenia víz sú priamo uvedené vo vašom pase. Doba medzi vydaním víz a dátumom expirácie sa nazýva platnosť víz. Samotné vízum avšak neumožňuje vstup do USA, je iba označením toho, že  vaša žiadosť o vízum bola posúdená konzulárnym úradníkom, ktorý určil, že

ste spôsobilý na vstup do USA na základe určitého účelu. Vstupnou bránou môže byť letisko, prístav alebo pozemný hraničný priechod. Víza môžu byť vydané pre rôzny počet vstupov, či už pre jeden alebo neobmedzený počet vstupov, pre ten istý účel.

Po príchode na miesto vstupu budú úradníci zisťovať či máte povolený vstup a ako dlho ste oprávnení zostať v USA. Na prijímacej pečiatke alebo formulári I-94 imigračný úradník vyznačí D/S (dĺžku trvania statusu) alebo určí iný dátum, kedy musíte opustiť USA. D/S znamená, že môžete zostať v USA po dobu pokým si udržujete svoj status, napríklad v prípade H1B víz je to status zahraničného pracovníka, ktorý pracuje v špecializovanom povolaní. Dátum uvedený na pečiatke alebo na formulári I-94 predstavuje oficálny záznam o vašej povolenej dĺžke pobytu v USA. Úrad USCIS však varuje, že nemôžete požiť dátum vypršania víz pri určení alebo poukázaní na vašu povolenú dĺžku pobytu v USA.

Ako môžete vidieť, môže sa ľahko stať, že vaše vízum je platné po dobu niekoľkých rokov, ale doba povoleného pobytu je obmedzená na niekoľko mesiacov. Preto musíte byť opatrní a starostlivo skontrolovať svoje vízové ​​dokumenty. Ak sa vám nepodarí opustiť USA pred koncom svojho autorizovaného dobu pobytu, je považované za porušenie amerického imigračného zákona. A to určite nechcete, aby sa stalo.

Navštív nás na ImmigrationBiz.sk a naučíš sa ako úspešne získať E2 Investorské víza, alebo H1B pracovné víza do USA.

Páčil sa vám tento príspevok?

Vaše,

Zanechat komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>